Een week op pad met Mobly

Mobly is een startup uit Antwerpen die je auto en daarmee rijden slimmer wil maken

27-08-2018 - 6 minutes, 13 seconds -

Mobly

Ik hou van producten die je dagelijks makkelijker maken en (toegegeven) "technologischer". Jep: een zwak voor gadgets. Daarom was ik meteen geïnteresseerd toen AndyVR me attent maakte op het bestaan van Mobly: een Belgische startup die een dongle opstuurt, een klein toestel, dat je aansluit op je wagen en die allerlei gegevens kan verzamelen. Ik was verkocht. Bovendien krijgen de eerste 1.000 aanvragers het een aantal maanden gratis. Niks te verliezen dus.

Maar wat doen ze nu precies? Op hun website leggen ze het zo uit:

Mobly maakt jou mobieler, met slimme technologische oplossingen en mobiliteitsdiensten op maat

Heel concreet krijg je een dongle die je moet aansluiten op de OBD - poort van je wagen. Het toestel krijgt stroom van die poort en krijgt allerlei gegevens doorgestuurd. Bijvoorbeeld hoeveel benzine / diesel je verbruikt, of je batterij nog ok is, en er zit blijkbaar ook een GPS-ontvanger in (hoera!).

Die dongle moet je wel even links laten liggen: eerst installeer je een app (Mobly Go: ios / Android. Pas daarna kan je de dongle aan je smartphone koppelen, met een QR-code die op een kaartje staat en wordt meegeleverd. De installatie was helemaal zoals dat moet zijn, simpel en handig. Maar enkele minuten.

Op pad

De Mobly app houdt na installatie bij waar je overal naartoe rijdt. En zelfs je rijgedrag. Weliswaar nogal beperkt ("remmen - hard"). Maar het vertelt je wel iets over de manier waarop je door de straten vlamt. Ik ben nogal 'n rustige bestuurder (denk ik). Maar kreeg toch af en toe, en zelfs in de bebouwde kom, te lezen dat ik sterk had opgetrokken. Het aantal stevige rem- of optrek-signalen wordt weergegeven als 'waarschuwingen'.

Je kan ook je ritten helemaal reconstrueren. Op basis van de locatiebepaling kan je achteraf aflezen op een map waar je overal gereden hebt, wat je gemiddelde snelheid is én (dat vind ik een leuke) hoeveel diesel of benzine het je gekost heeft. Nog een mooie: de inactieve tijd. Dus de tijd waarop je motor draait maar waarop je niet écht rijdt. Ik vermoed dat deze meting nogal confronterend voor me zal zijn zodra het schooljaar weer begint.

Locatie

Ik heb het regelmatig voor: de wagen staat érgens geparkeerd. Maar waar toch weer? In de app kan je dat makkelijk even checken. Deze functie heb ik regelmatig gebruikt. Ik ken genoeg mensen die hier niks aan hebben. Maar even goed is het een lifesaver voor anderen (zelfkennis... zelfkennis... :-)

Pechverhelping

Mobly biedt via de app ook pechverhelping aan. Het mooie is dat je daarvoor géén abonnement moet afsluiten met bijvoorbeeld Touring of VAB. Momenteel kost een interventie voor een lekke band 79 euro. Ter vergelijking: een basis abonnement bij Touring op Touring Go (voor één auto) kost 90 euro per jaar. Wil je daar ondersteuning bij voor lekke banden of slepen van de wagen dan kost je dat nog 's 60 euro per jaar in totaal extra.

Of de oplossing van Mobly voor jou een goede zaak is, zal dus wat afhangen van jouw situatie. En het blijft een beetje gokken: zal je een interventie nodig hebben of niet. Vanaf 2 interventies is een bijstandsverzekering goedkoper. In principe, want bij Touring zijn bijvoorbeeld maar 2 interventies per jaar voorzien bij de Go-formule.

Uitdagingen en badges

"Gamification" heet 't: doodnormale dingen in je doornormale leven er laten uitzien als een videogame. En Mobly heeft daar aan gedacht. Je kan 'badges' verzamelen terwijl je rijdt. Als je 25 ritten in 1 week doet bijvoorbeeld. Of een minimaal aantal kilometer rijdt op één dag.

Er bestaat ook zoiets als "uitdagingen". Die verschijnen in de app en je kan je daar voor inschrijven. De enige actieve op moment van schrijven was "summer vibes". Die moedigt je aan om, van alle Mobly-rijders die meedoen aan de wedstrijd, zo wéinig mogelijk stil te staan "bij deze hoge temperaturen". Je kan zelfs prijzen winnen: in dit geval 5x2 carwashbeurten. Een leuke extra die duidelijk het community-gevoel van de app een boost moet geven.

De Prijs

Ik schreef het al: wie nu een dongle bestelt, krijgt Mobly even gratis. Na het einde van 't jaar kost het je geld. Die bedragen vallen best mee. Eén van de Twitteraars die ik volg vroeg ze op:

Als je een jaarabonnement neemt dus maar 2.99 per maand. Ik kan me best voorstellen dat de dongle (door z'n data-kaart én gps-module) daarmee niet snel terugbetaald is. Ze zullen het bij Mobly dus ook moeten hebben van de pechverhelping (en andere diensten?) die ze aanbieden. Ik vraag me wel af hoe veel mensen de app daar ook effectief voor gebruiken.

De concurrentie

Klinkt allemaal leuk én... is het ook echt. Ik checkte de app echt elke dag. En vergeleek mijn ritten van en naar het werk regelmatig. Maar: Mobly is niet de enige die graag jouw wagen slimmer wil maken. De autofabrikanten zélf zijn daar volop mee bezig. Mercedes heeft bijvoorbeeld Mercedes Me. En ook BMW, Audi, Volkswagen en... eigenlijk gewoon ALLE anderen willen aan sneltempo sim-kaarten toevoegen aan wagens én ze uitrusten met apps, gps-op-afstand en meer van dat. Mobly concurreert dus met grote kleppers. Bovendien is er nog een kaper op de kust: de simpele, goedkope OBD-dongles die je nu al gewoon kan kopen op websites zoals AliExpress of Amazon.

Waar maakt Mobly het verschil? Om te beginnen zouden ze hun data open kunnen stellen. Dat betekent dat ze andere apps en toepassingen toegang geven tot de informatie die ze verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan je domotica-systeem dat weet wanneer je bijna thuis bent en de verwarming alvast aanzet. Dat is perfect mogelijk. Meer nog: het lijkt me één van de ontwikkelingen die ze bij Mobly moeten volgen. Sommige mensen hebben graag een Google Drive-bestand met alle gegevens. Of willen graag de gegevens van Mobly gebruiken om brandstofverbruik van de wagen van zoon of dochter te controleren op afstand. En daar schiet op dit moment deze oplossing te kort: dat kan nog helemaal niet.

Wat de concurrentie met de grote autospelers betreft: Mobly heeft daar wel een voorsprong. Niet alle nieuwe (goedkope) wagens krijgen die systemen standaard. Bovendien zijn wagens van nog maar enkele jaren oud al helemaal niet met toptechnologie uitgerust. Een Dongle zoals die van Mobly kan daar dus een oplossing voor zijn, want die OBD-poort zit bijna overal in.

De OBD-stekkers van enkele euro hebben dan weer het nadeel dat ze vaak enkel met bluetooth verbinden met je smartphone. Dat maakt ze minder interessant voor wie graag op afstand (vanop het bureau bijvoorbeeld) toegang heeft tot een app die alle gegevens meteen (in realtime) weergeeft. Zeker als je de locatie van je wagen in de gaten wil houden.

Conclusie

Mobly is erg simpel in gebruik en maakt voor een beperkt bedrag een wagen 'slimmer'. Vooral de GPS-functie en de benzine-controle zijn handig. De 'community'-functies moeten nog groeien. Ze zijn leuk maar niet meteen de reden waarom ik het toestel zou gebruiken. Wel een belangrijke zou bijvoorbeeld een koppeling met mijn domotica zijn. Maar daarvoor moeten ze bij het bedrijf nog wat stappen zetten. En toegegeven: ik ben misschien wel een uitzondering wat dat betreft. Voor 2.99 per maand heb je wel een leuk stukje technologie dat je heel simpel kan gebruiken met bijna elke (ook oude) wagen.

Je kan een dongle aanvragen via mobly.be